Kids klimaat beleving gaat door!

Zoals dijkgraaf Kees-Jan de Vet aan het eind van de Kids Klimaat Experience in Breda aangaf: "Deze dag is ten einde, maar nu begint het pas echt!" Alle 1.000 kinderen kregen 16 mei de volgende vraag mee naar huis: 'Hoe kun je jouw omgeving klimaatvriendelijker maken?’ 

Uit alle inschrijvingen zijn VIER winnende ideeën gekozen:

Brechje en Noor

van basisschool Laurentius met een fietsapp voor een beter klimaat

Cato

met een vlog over het gebruik van een regenton

Noud

van de basisschool Laurentius met het gebruiken van waterturbines in de Mark

Ans

met een koelsysteem in de klas op zonne-energie

brechje en noor

Cato

noud

Realisatie

Deze winnaars werden afgelopen week verrast op school.
De gemeente Breda en waterschap Brabantse Delta gaan de komende tijd in gesprek
met de prijswinnaars om te kijken naar de mogelijkheden om de ideeën verder uit te werken. 

Kids Klimaat Experience

Verbeter het klimaat, begin bij kinderen. Zij zijn de beste ambassadeurs om volwassenen aan te zetten tot klimaatbewust handelen. De gemeente Breda hield samen met waterschap Brabantse Delta op donderdag 16 mei 2019 een Kids Klimaat Experience in Futuredome (voormalige koepelgevangenis) Breda met topsprekers als André Kuipers, Arjan Postma en Margot Ribberink.  De experience had als doel om met kinderen en hun ouders te praten over het klimaatprobleem en wat we daar samen aan kunnen doen. Zo moeten we ons bijvoorbeeld aanpassen aan de klimaatverandering met veel groen in de stad, op schoolpleinen, maar ook in tuinen en op daken om hittestress en wateroverlast te verminderen. Maar we moeten ook energie besparen en duurzaam opwekken. Iedereen kan meehelpen, want we moeten het samen doen. Alle groepen 7 en 8 van basisscholen en klas 1 van het voortgezet onderwijs in Breda waren uitgenodigd voor deze experience in de Week van Ons Water.

....

“Je kunt de mensheid gerust vergelijken met een mierenhoop. Mensen werken, terwijl de omstandigheden veranderen. Tot er één gekke mier is die het nest verlaat en ergens anders een betere plek ziet. Hij probeert anderen te overtuigen het anders aan te pakken. Wij zijn op zoek naar gekke mieren met een goed plan!"

Arjan Postma