Prijsvraag 
vergroening van het stadskantoor

Op 21 maart 2019 is de bijeenkomst “Breda, Stad in het Park” georganiseerd over groene woningbouw en natuurinclusief bouwen. Om hiermee aan de slag te gaan heeft de gemeente Breda een prijsvraag uitgeschreven die uitdaagde om het stadskantoor op een creatieve en vernieuwende manier te vergroenen.

Winnaar

‘De Vogeltorens’ door Stroom Architecten en Hendrike Huijsmans Beeldende Kunst.

De bekenmaking vond plaats in de Week van ons water in Brabant.

Eind oktober 2019 wordt er een bijeenkomst georganiseerd in het kader van de nieuwe omgevingsvisie over de relatie tussen stad en ommeland en wat dit betekent voor Breda, om een stad in het park te zijn. Hierop volgt, begin december 2019, een evenement waar de stad in co-creatie aan de slag gaat met de drie ambities van Breda Brengt het Samen, waaronder ‘stad in het groen’. Aan de exacte invulling van deze bijeenkomsten wordt op dit moment hard gewerkt, zodra er meer bekend is wordt u hiervan spoedig op de hoogte gebracht.
 
De prijsvraag heeft in totaal 27 verschillende inzendingen ontvangen met een grote variatie en verscheidenheid. De gemeente Breda nodigt u graag uit om de ingezonden ontwerpen te bekijken in de sfeerimpressie!

Ingezonden ontwerpen

De Vogeltorens

STROOM architecten
Hendrike Huijsmans Beeldende Kunst

Het ontwerp De Vogeltorens heeft gekozen voor een combinatie van groene eco-zuilen, waterzuilen en zitelementen gecreëerd uit verwijderde bestrating. De zuilen worden aangevuld met begroeide korven voor een groener aangezicht. Het geheel creëert een groene oase bij beide entrees van het stadskantoor en zorgt voor een geschikte leefomgeving voor vogels en insecten.

Tegels eruit… groen erin!

Atelier2Architecten

Het ontwerp tegels eruit… groen erin verwijdert de vervangt de stenen plinten rondom het stadskantoor. Hiermee creëert het ontwerp een aantrekkelijke, biodiverse en weelderige groene voortuin. Aan de oostelijke entree is een bijzonder insectenhotel geplaatst in de vorm van het stadswapen van Breda.

Green curtain

Atelier2Architecten

Het ‘groene gordijn’ zorgt voor een dynamische aanvulling op de architectuur en gebouwvorm van het stadskantoor. Het ontwerp zorg niet alleen voor een groene aanblik, maar ook voor een levend zonnescherm dat zowel van binnen als buiten goed gezien en beleefd kan worden.

Gebouw als een Boom

BTL

Het ontwerp Gebouw als een Boom geeft het stadkantoor op een speelse en creatieve wijze een groen aangezicht. Het modulaire systeem zorgt voor hergebruik van regenwater, de grote variatie aan beplanting zorgt voor een groen en divers aangezicht door tijdens alle vier de seizoenen.

De Levende Gevel

RHeia

Met behulp van lange plantenbakken aan de muurvakken schept het ontwerp een patroon als een vertakkende boom. Het ontwerp zorgt ook voor kansen voor vogels, vleermuizen en insecten in de vorm van schuil- en nestgelegenheden en een insectenhotel.

Walking a green dream

Basvanderhorst Archtects & Engineers Bas van der Horst
Sempergreen Arnoud de Romph

Het ontwerp zorgt voor een dynamische verbinding tussen de westelijke entree en het plein voor het Chassé theater. De waterdoorlatende bestrating, grote passende boom en groene gevel zorgen voor een zeer groene uitstraling. Bijzonder is dat het ontwerp een dynamische standplaats toevoegt voor kleine ondernemers binnen de stad Breda.

Gewapend Tegen Water

Studio Vive Esther Vroegindeweij

Gewapend tegen Water combineert een groen aangezicht met optimale regenwaterafvoer. De lange hemelwaterafvoeren worden begroeid door een scala aan klimplanten, een groene gevel rond het geheel af. De drie kruizen van Breda zijn van ver af al goed te zien door verwerking in de hemelwaterafvoeren.

Drie ontwerpen van Kortsmit

T. Kortsmit

De ontwerpen waren creatief en uitlopend. Een artistiek voorstel met een van het dak hangende pergola, met als kunstwerk een opvallende rood geverfde boom met overhangende kruin. De ‘robuuste stalen boom’; een groene gevel die haaks bevestigd is aan de wand en een groene gevel die verfraaid is door een speelse toevoeging van mozaïek werk in de stijl van ...

De groene promenade

Mostert De Winter

Het ontwerp vervangt op grote schaal grijs voor groen. Het planten van bollen, (vaste)planten en heesters zorgt voor een aantrekkelijke biotoop waar insecten en vogels gebruik van maken. De klimplanten en border vormen in samenspel een ‘boomspiegel’ over de gehele lengte van het gebouw.

De Stadsvlindertuin

OhSevenSix Frank Toeset
Liesbeth Verhoeven Bioloog
2B constructies Arno van Beek
Sempergreen Sander Scheper & Arnoud de Romph

Het ontwerp transformeert de buitenkant én de binnenkant van het stadskantoor. Het atrium van het kantoor wordt “vlinder-vriendelijk” ingericht met een groene wand en nachtverblijf. Buiten wordt een “idylle” ingericht, een vlinder vriendelijke biotoop die wordt gevormd door een scala aan beplanting aan de buitengevel.

De Vlindertuin

Michelle Tanis

Het ontwerp biedt een vlindertuin op het dak van het stadskantoor, met uitzichtpunten over de stad Breda. In combinatie met een vergroende gevel wordt er een biotoop met grote biodiversiteit gecreëerd en ruimte voor vogels, bijen en vlinders. Het opgevangen regenwater wordt gebruikt voor waterfonteintjes in een groene strook aan de voorzijde van het stadskantoor.

Groen Hart

BBM

Een verticale tuin zorgt voor vergroening van het stadskantoor en biedt een geschikte biotoop voor verschillende soorten insecten zoals bijen en vlinders. Het geometrische ontwerp contrasteert met de groene invulling, variatie in beplanting en structuur zorgt voor een speels aangezicht. Het ontwerp verwerkt de kruizen van Breda en geeft zo de gevel een eigen identiteit.

De Bomenboulevard

[delacourt][vanbeek]
architectuur & buitenruimte

Het ontwerp ziet de Claudius Prinsenlaan als dé missende schakel tussen de groene ontwikkelingen in Breda. Door de integrale kijk wordt de omgeving vanaf de singel tot aan de Vlaszak groen en robuust ontwikkeld. Het toevoegen van een breed scala aan soorten verhoogd de aantrekkelijkheid van het gebied voor insecten en vogelsoorten en biedt zo een robuuste aanvulling op de aanwezige groenstructuur.

Breda brengt mens en natuur samen

-

De buitenzijde van het stadskantoor wordt overspannen met een staalnet, een ‘tweede huid’. Het staalnet vormt de klimhulp voor de klimplanten en zorgt zo voor een groen aangezicht. Een aantal vogel- en vleermuishuisjes die vormgegeven zijn als het logo van Breda, de rode kruizen, worden aan de gevel geplaatst.

De Groene Lamellen

BURO Lubbers

Het ontwerp voorziet in begroeide lamellen aan de buitenzijde van het gebouw. Aan de voet worden klim- en vaste planten geplaatst, hierdoor ontstaat een zeer groen aangezicht. De beplanting is aantrekkelijk voor insectensoorten zoals vlinders, nestkasten zorgen voor nestgelegenheid voor een groot scala aan vogelsoorten.