Gemaal Bosschebrug


Op een aantal locaties in Breda wordt het afvalwater opgepompt om daarna weer verder te stromen richting rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwveer. Dit fraai vormgegeven rioolgemaal verpompt met 2.000 m3/uur het afvalwater van Brabantpark/Heusdenhout, oostelijk Breda en Dorst.

U staat bij het Gemaal Bosschebrug aan de Nassausingel. Het is één van de hoofdrioolgemalen van de stad. Al het rioolwater van Brabantpark/Heusdenhout, andere ‘oostelijke’ gebieden en het kerkdorp Dorst, stromen langs dit gemaal.

Het oorspronkelijke rioolgemaal stamt uit de jaren vijftig en is in 2004 vervangen. Vanwege de beschermde historische status van de singels is een passend en bijzonder ontwerp gemaakt. Gemaal Bosschebrug heeft een totale capaciteit van 2.000 m3/uur. In totaal zijn er drie pompen geïnstalleerd. Deze pompen draaien om beurten tijdens droogweer en draaien gelijktijdig tijdens regenweer.

Het gemaal is ontworpen door stedenbouwkundige Henk Krouwel van de Gemeente Breda. De volledig glazen behuizing staat onder een lichte hellingshoek. Uit het glazen gebouw steekt een betonnen ruimte die een transformator van Enexis en de gemaalbesturing herbergt. Deze transformator voedt het gemaal en de huizen in de omgeving.

Op de ruiten zijn amoeben (pantoffeldiertjes) aangebracht. Deze worden pas goed zichtbaar door het lichteffect dat wordt gecreëerd door de LED-verlichting.